Jak se sbalit na výpravu do divočiny 3: Nezapomeňte na různé vychytávky

alt

Prázdniny se blíží a mnoho z vás se poprvé chystá na dobrodružnou výpravu mimo dosah civilizace, kde se každý musí spolehnout jen na vlastní vybavení. Připravili jsme několikadílný seriál, který vám poradí, jak se správně do divočiny sbalit. Už jsme podrobně probrali spaní a oblečení, dnes připojíme pár tipů na různé pomůcky a vychytávky jako multifunkční nožíky, křesadlo a podobně.

Nůž patří spíš mezi ty nezbytné kusy ve vašem batohu. Jednak ho potřebujete na nakrájení jídla, ale hodí se i na ořezání klacku na opékání, nadělání třísek k rozdělání ohně, zkrácení provazu a podobně.

Někdo dává přednost klasickému jednoduchému noži, avšak s velmi ostrou a tvrdou čepelí, kterým dokáže všechno. Od krájení, až po otevírání plechovek. Dobrou volbou může být nějaký model od Smith & Wesson nebo Leathermana.

alt

Do přírody se ale možná bude víc hodit multifunkční nůž, například známý „švýcarák“, který kromě klasické čepele mívá navíc i pilku, menší nožík, otvírák na plechovky a podobně. Milovníci švýcarských nožů mohou vybírat z modelů značky Wenger nebo Victorinox.

V posledních letech stouply na popularitě také nože Gerber, které bývají součástí sady poslední záchrany, již vyvinul a propaguje neochvějný dobrodruh Bear Grylls. V té kromě nože najdete i voděodolné sirky, minikompas, malou svítilnu nebo náplasti.

alt

O čelovce nebo nějaké svítilně jsme se zmiňovali hned v úvodním dílu, tu by měl mít každý cestovatel. Ale pokud si nebudete pořizovat přímo sadu od Gerbera, kromě několika nezbytných léků, náplastí a obvazu přibalte určitě i lehkou buzolu nebo kompas. Ne všechny regiony jsou zmapované pomocí GPS, může se vám vybít baterie, zkrátka starý dobrý kompas se hodí, obzvlášť pokud třeba zabloudíte nebo si nebude jisti směrem.

Docela praktické, hlavně když vám navlhnou sirky a nezapalují, jsou i křesadla. Vyrábí je firma Baladéo, váží pár gramů a vlhkost jim absolutně nevadí. Stačí mít trochu suchého chrastí, papír či troud, několikrát škrtnout a oheň je na světě.

A od ohně už jsme jen krůček k vaření. O vhodném nádobí, vařičích nebo jídle napíšeme v příštím dílu.