Jak se sbalit na výpravu do divočiny 4: Jídlo a vaření v přírodě

alt

Léto se kvapem blíží a mnoho z vás se poprvé chystá na dobrodružnou výpravu mimo dosah civilizace, kde se každý musí spolehnout jen na vlastní vybavení. Připravili jsme několikadílný seriál, který vám poradí, jak se správně do divočiny sbalit. Už jsme podrobně probrali spaní, oblečení a různé další vychytávky jako multifunkční nože, buzoly a podobně. V dnešním dílu vám poradíme, jaké zvolit na cestu potraviny a jaké si pořídit náčiní k vaření.

Začneme pitím. Kromě nějaké větší plastové lahve na vodu se bude hodit i malý termo hrnek, ve kterém vám vydrží pěkně horká ranní káva nebo večerní čaj. Po mnoha dnech putování, kdy člověk pije převážně vodu, totiž přijde vhod nějaký ten horký nápoj. Takže určitě si do batohu přibalte kafe, čaj nebo jiný váš oblíbený instantní nápoj.

Nejen teplé pití, ale i teplé jídlo potřebujete na cestách. Takže kromě hromady různých výživných energetických tyčinek, sušeného ovoce, oříšků, sucharů a podobně se hodí i nějaká ta instantní kaše, těstoviny či polévka.

K tomu nutně potřebujete horkou vodu a nádobu, ve které jídlo uvaříte, a ze které ho sníte. Ideální je nějaký menší lehký hrnec, ve kterém nejprve uvaříte vodu na čaj a poté nějaké to teplé jídlo. Pokud nejste nároční a šetříte každý gram, jeden hrnec bude určitě stačit.

alt

K hrnci a hrnečku se bude hodit také lehoučká lžíce, případně vidlička. Dělají se skládací příbory, které lžičku a vidličku kombinují.

Příjemným zpestřením stravy v divočině mohou být i různá hotová jídla (svíčková, rajská, kuře na paprice a podobně). Konzervy určitě nemá nikdo chuť tahat, nicméně se dají koupit i různé hotovky v odolných sáčcích, ve kterých se dá jídlo zároveň i ohřívat. Například česká firma Expres Menu, která se chlubí tím, že jejich pokrmy nejen že výborně chutnají, ale neobsahují žádné konzervanty a chemii. Vydrží zkrátka díky tomu, že jsou pečlivě sterilované.

Oblíbené je i lyofilizované jídlo (lyofilizace je proces vymrazování a sublimačního sušení), které je díky způsobu zpracování trvanlivé, přitom neztrácí vitamíny a neobsahuje téměř žádnou vodu, takže skoro nic neváží. Dá se jíst sušené nebo se zalévá horkou vodou. Takže zapomeňte na nedobrá instantní jídla ze supermarketů, když si můžete na horách pochutnat na výborném vepřovém s bramborami.

alt

Pokud se budete pohybovat v nadmořských výškách, kde rostou nějaké dřeviny, není problém udělat si oheň. I na úplně miniaturním ohýnku se dá uvařit. Pokud však jedete do vysokých hor, vyplatí se mít s sebou malý lehký vařič. Jestli jedete na delší dobu a víte, že nejspíš nebudete mít možnost rozdělat si oheň, přibalte navíc jednu plynovou kartuši.

V příštím a posledním dílu našeho dobrodružného seriálu se dozvíte, jak to všechno nacpat do batohu.