TIP: Už jste slyšeli o RAW kuchyni? I skvělý dort se dá udělat bez pečení a z čistě rostlinných surovin

alt

RAW FOOD je vlastně doslova a do písmene syrové jídlo. Pokrmy takzvané RAW kuchyně se nevaří, nepečou, nesmaží, nefritují, nerestují ani negrilují, prostě se tepelně nezpracovávají. Zato se mixují, namáčejí, klíčí, marinují, strouhají, krouhají a skvěle chutnají. Podle příznivců RAW kuchyně jsou taky zdravější a dodají člověku mnohem víc energie než třeba knedlo vepřo zelo.

„Milovníky masa, uzenin, sýrů a vůbec mléčných výrobků ale nepotěším. Tatarák z hovězí panenky nebo lososa do RAW stravy rozhodně nepatří. Vaříme čistě z potravin rostlinného původu. Nevyužíváme ani žádné živočišné produkty jako vejce nebo mléko,“ vysvětluje Dana Lacková, aktivní sportovkyně, která zbožňuje dálkové běhy, a RAW stravě (v podstatě veganství, ale bez tepelné úpravy) doslova propadla.

Základ jídelníčku tvoří na mnoho způsobů zpracovaná zelenina, ořechy, ovoce, semínka či mořské řasy. „Z oříšků kešu, datlí, mandlí, naklíčené pohanky, kokosového mléka a malin se dá stvořit dokonalý dort, který na první pohled ani nevypadá nijak divně a netradičně,“ říká Dana.

alt

A budete se možná divit, ale RAW potraviny v dostatečné míře obsahují vše, co lidské tělo potřebuje, dokonce i bílkoviny, o nichž si mnozí myslí, že pocházejí pouze z masa a mléčných výrobků. Skvělým zdrojem bílkovin pro vegany jsou třeba dýňová semínka, mladý ječmen, mandle, para ořechy, mořské řasy a mnoho dalšího.

Podle příznivců RAW stravování syrové potraviny dodávají tělu více energie, vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků. A ve výsledku se i lépe tráví. „Běhám extrémní závody v přírodě a připravuji si sama vysoce výživné RAW jídlo. Zjistila jsem, že se skvěle tráví a dodává mi energii. Postupně jsem se přeorientovala na RAW úplně, nejen během závodů, a opravdu se cítím líp, než dřív,“ říká Dana.

Rozhodně stojí za to, aspoň to zkusit, co říkáte?